Voorwoord

 

Nederland, België en in mindere zin Luxemburg komen steeds meer op achterstand te staan mbt kwaliteit van hun competities tov grote voetballanden. In Europa is kwalitatief gezien de Premier League in Engeland de grootste competitie.
Als we alleen naar de competitie in Engeland kijken is deze competitie simpelweg groot geworden door de financiële middelen die zij hebben gecreëerd door destijds de tv- rechten voor een enorm bedrag te verkopen wat een financieel sneeuwbale
ffect heeft veroorzaakt.

Er zijn ook nadelen.
Eén zie je dat talentontwikkeling mbt Engelse spelers achterloopt kijkend naar het nationale elftal. Twee worden de clubs als handelshuizen gezien wat een enorme aantrekkingskracht heeft op buitenlandse investeerders die geen emotionele band meer hebben met de desbetre
ffende clubs en daardoor andere richtingen kiezen dat niet strookt met het DNA van de desbetreffende club.

Hoe moeten we hier bij ons nu een verandering in brengen?

Kwantiteit geeft kwaliteit. Door bijvoorbeeld de competities van de Benelux samen te voegen krijgen we veel meer voetballers wat de kwaliteit zal verhogen in de top. Tevens creëren we een grotere markt om de TV-rechten te verkopen.
Gelijkwaardigheid is belangrijk in het voetbal maar hoe lager je voetbalt wordt dat minder belangrijk. Daarom moeten alle grenzen open. Hierbij heb ik het ook over de districtsgrenzen die bijvoorbeeld de KNVB nu hanteert. Hoe lager je voetbalt wordt regionaal voetballen juist belangrijk. Op dit moment komt het veel te vaak voor dat een team op het laagste niveau 45 minuten moet reizen om op 8:30 te moeten voetballen wat betekent dat ze om 7:15 moeten verzamelen. Slecht voor het milieu en slecht voor de motivatie. Dit kunnen we oplossen door 2 manieren. Alle competities moeten samen een piramide vormen waardoor er op het laagste niveau heel veel competities ontstaan waardoor indeling op locatie makkelijker wordt. Het derby-gehalte zal heel hoog worden.

 

Dirk Immink